رهاوردآنلاین- سلسله همایشهای “شهر در آینه دانایی” با عنوان “بررسی مسائل شهر و مدیریت شهری کرمانشاه” و آغاز مطالبه جامعه شناسان از مدیریت شهری کرمانشاه درسالن آمفی تئاتر کتابخانه امیرکبیر آغاز شد.
به گزارش خبرنگار رهاوردآنلاین؛ سلسله همایشهای “شهر در آینه دانایی” امروز با حضور معاون سیاسی امنیتی استانداری کرمانشاه، مدیران شهری، اساتيد جامعهشناسی و علوم اجتماعی و دانشجویان این رشتهها در سالن آمفی تئاتر کتابخانه امیرکبیر برگزار شد.
در ابتدای این همایش مدیرکل کتابخانههای عمومی استان گفت: در این همایشها اساتید رشته علوم اجتماعی و جامعه شناسی در راستای ایفای نقش مسئولیت اجتماعی خود قصد دارند در کتابخانه عمومی امیرکبیر (به عنوان یک پایگاه فرهنگی اجتماعی در شهر کرمانشاه) مطالبات خود را در قالب همایش”شهر در آینه دانایی” مطرح کنند.
محمد امین بهرامی اظهارداشت: اهمیت این مطالبه و همایشهای علمی از این روست که شهر به عنوان موقعیتی زنده که محل زندگی، تعاملات و ارتباطات انسانهاست نقشی اساسی در زندگی شهروندان دارد.
وی بیان کرد: توجه به شهر و مدیریت شهری به عنوان نهادی مکانیکی و خدمت گزار مدتهاست که منسوخ گشته و امروز مدیریت شهری به عنوان نهادی اجتماعی مطرح است و به همین دلیل نگاه عالمانه به آن از زاویه نگرش اجتماعی و فرهنگی ضروری است.
بهرامی با بیان اینکه کرمانشاه شهری مظلوم در مدیریت شهری است افزود: اینکه از شهرداری به عنوان یک نهاد اجتماعی نام میبرند اصلا قابل تعارف نیست و یک موضوع جدی است که متاسفانه در استان کرمانشاه به درستی به آن نپرداختهاند.
وی با بیان اینکه در وضعیت موجود شهر کرمانشاه همه ما مقصریم اظهارکرد: هدف از تشکیل این جلسات ارائه راهکار و راهحل است به عنوان مثال سه ماه است که شورای شهر کرمانشاه تعطیل و تشکیل نشده و این برای شهر یک میلیونی فاجعه است و مسئولان استان باید به این مهم ورود کنند و برای شورای شهر چارهای بیاندیشند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان خروج از وضعیت فعلی را حاصل استفاده از تجربه اساتید علوم اجتماعی و جامعه شناسی و ایجاد یک وفاق و اتحاد در بین مسئولان استان عنوان کرد و افزود: هدف اصلی ما این است که یک گام در مدیریت شهری جلوتر پیش رویم و پیشرفت کنیم.
بهرامی بیان داشت: باید از جامعه و شهروندان در محیط شهری دفاع کرد که این نیازمند جنگیدن و یک کار جدی و جهادی است که متاسفانه در فضای شهر کرمانشاه این موضوع اصلا جایگاهی ندارد.
وی پرداختن به پیوست فرهنگی و اجتماعی را در ایجاد شهرکهای جدید مهم عنوان کرد و گفت: آیا تاکنون کسی درخصوص این مسائل صحبت کرده؟ یا از مسئولان امر نظرخواهی شده است؟
بهرامی با بیان اینکه در استانداری طرح جامع شهری زده شد که فقط در حوزه ساخت و ساز فعالیت دارد تصریح کرد: در استان کرمانشاه افراد دارای علم و سواد بسيارند بنابراین باید از تجربه این افراد در مدیریت شهری و معضلات فرهنگی و اجتماعی بهره برد.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان عنوان کرد: کلانشهر بودن افتخار نیست، کلانشهر بودن یعنی کلان بودن مسائل و مشکلات شهری. محیط شهری و محیط شهروندی دچار مشکل شده است، مسائل و مشکلات اجتماعی که روزبه روز بر تعداد آنها افزوده میشود چه کسی قرار است که آنها را پیگیری کند؟
بهرامی با بیان اینکه از همه عزیزان به خصوص از اساتید و دانشجویان گروه جامعه شناسی و علوم اجتماعی خواهش میکنم که از جامعه و شهروندان آن دفاع کنند تصریح کرد: شما متولی امر اجتماعی شهر هستید و نباید دانشجوی علوم اجتماعی نسبت به شهر و مسائل شهری بیتوجه و بیتفاوت باشد.
بهرامی افزود: در حل مشکلات استان باید پیگیر باشیم و باید افق جدیدی را پیش روی شهر کرمانشاه باز کنیم.
مدیرکل کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در پایان هدف از اجرای چنین همایشهایی را گفتمان سازی و پیشرفت استان در مسائل فرهنگی و اجتماعی عنوان کرد.
در ادامه دکتر سیاوش قلی پور؛ عضو هیئت علمی دانشگاه رازی با بیان اینکه در این همایش قرار است ساختار کرمانشاه را از ۶۰ سال گذشته تاکنون مورد بررسی قرار دهیم اظهارداشت: مدیریت شهری در کرمانشاه ضعيف است و معضلات فرهنگی و اجتماعی به حال خود رها شده است.
قلی پور هدف از مدیریت شهری را حفظ منزلت انسانها، کاهش نابرابری های اجتماعی، جلوگیری از تعرض به مظلومان، … و در یک جمله ارتقای زندگی و افزایش کیفیت آن عنوان کرد.
وی با بیان اینکه همه اقشار جامعه باید یک زندگی با کیفیت داشته باشند افزود: مدیریت شهری کرمانشاه از صد سال پیش تمام مسائلی که باید در اختیار زندگی باکیفیت باشند، جابجایی اهداف اتفاق افتاده و مسائلی که ما را به هدف میرسانند خود تبدیل به هدف شدهاند.
عضو هیئت علمی دانشگاه رازی ادامه داد: فضاهای سبز و پارکها (فضاهای عمومی) و همچنین داشتن فضای بازی در جامعه اهمیت دارد و باید در مرکز تصمیمگیری اجتماعی قرار گیرد چراکه نبود آنها توليد خشونت میکند بعنوان مثال در استان کرمانشاه با وجود فضای بازی ۱۰ سال است که شهربازی ندارد.
قلی پور تصریح کرد: وظیفه شهرداری زیست پذیر کردن محیط شهری و امکان فراغت و شنیده شدن صدای افراد معلول، کودکان و … میباشد.
وی با بیان اینکه نقاطی از شهر کرمانشاه را از زیست پذیری خارج کردهاند افزود: باید با یادمان سازی، تاریخ سازی، توجه به قهرمانان و بزرگان شهر به شهر کرمانشاه معنا دهیم.
قلی پور یکی از معضلات جدی کرمانشاه را نابرابری اجتماعی دانست و بیان کرد: از سال ۴۵ تاکنون، ۳۵ محله حاشیه نشین به وجود آمده است که تنها دو محله دولت آباد و جعفرآباد توانستهاند به جامعه شهری بازگردند و وضعیت ۱۱ محله اصلا مناسب نیست که باید با ارائه برنامههای فرهنگی و اجتماعی کیفیت زندگی در این محلات را بالا ببریم.
وی با بیان اینکه در شهر کرمانشاه پیوستگی فضایی وجود ندارد اظهارداشت: بدلیل تراکم قومیتی در محلات، موانع طبیعی و انسانی، پیوستگی فضایی در استان کرمانشاه وجود ندارد و محلات مختلف به عناوین گوناگون از هم گسسته اند.
قلی پور تصریح کرد: فهم این افتراق نگاه اجتماعی می طلبد، شهری که معاونت اجتماعی آن ۰/۷۵ درصد بودجه دارد اصلا کارکردی نخواهد داشت و حاصل افتراق تولید خشونت است.
وی با اشاره به اینکه با نگاه بساز بفروشی و سوداگری و مسائل مالی نمی توان به نتیجه رسید افزود: در شهر کرمانشاه نگاهها فنی نیست، دانش مهندسی سازه میسازد اما نگاه اجتماعی و خردمندانه است که به شهر روح می بخشد.
قلی پور تصریح کرد: شهر کرمانشاه را فضای سرمایه ای و مصرف بلعیده است و مهمترین نقاط شهر در دست سرمایه داران است به عنوان مثال در کل دنیا مال ها خارج از شهر ساخته می شوند نه در میدان تاریخی و مهمترین نقطه تاریخی شهر کرمانشاه مثل میدان مصدق! یا در چهارراه نوبهار که از نظر تردد برای آن چاره اندیشی نشده است مراکز خرید زیادی ساخته شده در حالیکه اگر قرار است زیست انسانی و آبرومند داشته باشیم اول باید به مسائل اجتماعی و فرهنگی جامعه و افزایش رضایتمندی از زندگی پرداخت.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی ادامه داد: شهر یک موجود زنده است؛ شهر قابل تقلیل به بتن، سیمان، آهن و شیشه نیست، شهر جایی برای رفت و آمد اتومبیل نیست بلکه شهر محل زندگی انسان هاست؛ زندگی که باید آبرومندانه باشد.
قلی پور با اشاره به اینکه نگاه فن سالار باید از شهرداری برود افزود: اداره شهر صرفا از طریق ریاضی و هندسه ممکن نیست، اداره شهر خردمندی و دانایی میطلبد و شهر را مردم شهر، شهرسازان و جامعه شناسان آن میسازند نه صرفا مهندسان.
در ادامه شعبانی؛ معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمانشاه اظهارداشت: کرمانشاه دچار مشکل و مسأله هویت است و تاکنون دغدغه های هجده گانهای را مطرح کردهایم و هویت کرمانشاه به آن صورت که انتظار داریم شکل نگرفته و کرمانشاهی ها به کرمانشاهی بودن خود افتخار نمیکنند.
شعبانی با بیان اینکه این معضل در مدیران شهری کرمانشاه هم که بومی هستند هم دیده میشود افزود: عدم شناخت کافی از مؤلفههای هویتی یکی از دلایل اصلی این معضل میباشد.
وی با اشاره به اینکه برای حل این معضل نقشه راه جامعی در کرمانشاه نداریم افزود: حتی جشنوارههای مختلفی که در استان برگزار میشود نیز حاصل سلیقه گرایی مدیران است.
معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری کرمانشاه افزود: برنامه جامعی در شهرسازی نداریم مسکن و شهرسازی، شهرداری و سایر ارگان ها هر کدام کار خود را میکنند و با یکدیگر تبادل اندیشه و گفتمان ندارند و هریک به صورت اقتضایی فعالیت دارند.
شعبانی بیان کرد: امروزه اقتصاد سیاسی، اقتصاد فرهنگی و اجتماعی بر پایه منطق هزینه فایده است! فایده کاری که ما میخواهیم انجام دهیم چیست؟ و مفهوم ایثارگری کمرنگ شده وفاصله فقر و غنا ساعت به ساعت در حال افزایش است.
وی ریشه بسیاری از مشکلات فرهنگی و اجتماعی جامعه را نبود برنامه جامع و اصیل، عدم مطالبه گری، ضعف فضاهای هویتی و سطحی نگری عنوان کرد.
شعبانی افزود: نقشه جامع پیشرفت کرمانشاه را باید هرچه سریع تر تدوین و مصوب نماییم و مسائل اجتماعی زمانی قابل حل است که تبدیل به دغدغه عمومی شوند.
نویسنده: #الهه_فرهادی