ابراهیم شکیبا امروز در جلسه بررسی وضعیت بیماری سالک در استان، اظهار داشت: سالک یکی از بیماری‌های مشترک انسان و حیوان است، این بیماری به دو نوع شهری و روستایی تقسیم می‌شود‌. وی ادامه داد: سالک یک بیماری پوستی انگلی است و ضایعه آن به شکل یک زخم در نواحی باز بدن مانند صورت، دست […]

 ابراهیم شکیبا امروز در جلسه بررسی وضعیت بیماری سالک در استان، اظهار داشت: سالک یکی از بیماری‌های مشترک انسان و حیوان است، این بیماری به دو نوع شهری و روستایی تقسیم می‌شود‌.

وی ادامه داد: سالک یک بیماری پوستی انگلی است و ضایعه آن به شکل یک زخم در نواحی باز بدن مانند صورت، دست و پاها برای بیشتر از یک سال باقی می‌ماند و اثرات روانی در بیمار حتی پس از بهبودی را نیز به دنبال دارد.

معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه تصریح کرد: راه‌ انتقال سالک توسط گزش برخی گونه‌های پشه خاکی آلوده است؛ این پشه خاکی بسیار کوچک که ندازه آن حدود یک‌سوم پشه‌های معمولی است و به سختی دیده می‌شود.

وی ادامه داد: در مناطقی که بیماری سالک وجود دارد در هنگام غروب آفتاب و شب پشه خاکی حداکثر فعالیت را دارد پس از چند هفته تا چند ماه از گزش پشه خاکی آلوده، برجستگی کوچک قرمز رنگی ظاهر شده که به تدریج بزرگ و بزرگ‌تر شده و مرکز آن زخم می‌شود، تعداد ضایعات معمولا یکی است اما ممکن است متعدد نیز باشد.

شکیبا گفت: تشخیص این بیماری با گرفتن نمونه از زخم سالک انجام می‌شود و در صورت مشاهده هر زخمی که بیشتر از یک هفته طول بکشد، باید به پزشک مراجعه و درمان زیر نظر پزشک انجام شود.

وی اضافه کرد: وضعیت استان کرمانشاه در ابتلا به این نوع بیماری نسبت به میزان کشوری بهتر است اما در شهرستان‌های گرمسیری نظیر قصرشیرین، سرپل‌ذهاب و گیلان‌غرب این بیماری به شکل بومی دیده می‌شود و احتمال انتقال بیماری در این  شهرستان‌ها که محل زاد و ولد پشه خاکی است، بیشتر است.

پیشنهاد می شود این مطلب را نیز بخوانید
راه اندازی داروخانه هلال احمر در کرمانشاه مطالبه عمومی مردماست

شکیبا تصریح کرد: مقابله با سالک نیازمند اقداماتی چند وجهی است که رابطه مستقیم با جوندگان و سگ‌های ولگرد و پشه خاکی دارد.

وی افزود: لایروبی کانال‌ها، جمع‌آوری زباله‌های شهری و روستایی و دفن بهداشتی آن، جونده‌کشی و کنترل، سمپاشی و مه‌پاشی و جمع‌آوری سگ‌های ولگرد همگی رابطه مستقیم با کنترل بیماری سالک دارد که شهرداری، جهاد کشاورزی، دهیاری‌ها و دیگر دستگاه‌های مرتبط در این امر دخیل هستند.

شکیبا ادامه داد: آموزش چهره به چهره و موثر در شهرستان‌های بومی بیماری سالک، از اولویت‌های اصلی شبکه بهداشت ودرمان این شهرستان‌ها در زمینه پیشگیری از این بیماری است.

وی گفت: همچنین آموزش در خصوص محافظت بدن از نیش پشه خاکی بعد از غروب آفتاب از طریق استفاده از لباس‌های  پوشیده و نصب توری فلزی جهت درب و پنجره‌ها و استفاده از پشه بندهای معمولی و پشه بندهای آغشته به سم و استفاده از پمادها و مواد دورکننده حشرات توصیه می‌شود.