مدارس می توانند پیشتاز توسعه تاب آوری در استان باشند، کرمانشاه به پرورش نسلی سالم و تاب آور نیاز دارد به گزارش باختر و به نقل از طلوع– از او به عنوان پدر تاب آوری ایران نام می برند. این بدان علت است که او طی سالها دوره های آموزشی بسیاری با موضوع تاب […]
مدارس می توانند پیشتاز توسعه تاب آوری در استان باشند، کرمانشاه به پرورش نسلی سالم و تاب آور نیاز دارد
به گزارش باختر و به نقل از طلوع– از او به عنوان پدر تاب آوری ایران نام می برند. این بدان علت است که او طی سالها دوره های آموزشی بسیاری با موضوع تاب آوری برای مخاطبین سراسر کشور از کرمانشاه و کردستان و ایلام گرفته تا تهران و البرز و گیلان و مازنداران و اصفهان و خوزستان و خراسان برگزار کرده است.
به بیان دیگر دکتر “محمدرضا مقدسی” پرکارترین قلم ترجمه تاب آوری در ایران را دارد. او متولد ۱۳۴۶ در کرمانشاه است، دکترای تخصصی مدیریت سازمان خوانده و رساله دکترایش موضوع “تاب آوری” بوده است.
“تاب آوری” به توانایی سازگاری مثبت در شرایط دشوار یا چالش برانگیز اطلاق می شود. این مفهوم به افراد کمک می کند تا با مشکلات و استرس های زندگی به شیوه ای سازنده برخورد کرده و از آن عبور کنند.
گرچه پیشتر در کرمانشاه چهره های شناخت شده دیگری چون دکتر “جهانگیر کرمی” و دکتر “میترا رضایی” در حوزه تاب آوری مطرح بوده اند اما تنها کسی که اقدام ماندگاری را در این حوزه نه تنها برای کرمانشاه بلکه در سراسر ایران رقم زد محمدرضا مقدسی است.
او آغازگر چند حرکت ارزنده در موضوع تاب آوری در ایران است که از جمله آن می توان به ترجمه بیش از ۴۰ عنوان کتاب در این حوزه اشاره کرد.
همچنین اگر تلاشهای او نبود شاید ما دیرتر در ایران صاحب رسانه و آدرس اصلی تاب آوری در اینترنت می شدیم. حرکتی که او سال ۹۴ با حمایت “فضل اله رنجیر” فرماندار وقت کرمانشاه و نماینده کنونی مجلس آغاز کرد و از آن سال لینک “خانه تاب آوری” مامنی برای علاقمندان به این موضوع شد زیرا پیشتر ایران در اینترنت فارسی هیچ آدرسی در موضوع تاب آوری نداشت.
راه اندازی موسسه تاب آوری به عنوان یک سازمان مردم نهاد در استان و هدایت “ان جی او ها” یا سمن ها برای فعالیت گسترده در حوزه تاب آوری از دیگر دستاوردهای این فعال مدنی در استان است.
مقدسی البته امسال نخستین جایزه تاب آوری ایران را بدست آورد و بنا دارد تا از این پس هر ۲ سال یکبار این نشان پر افتخار را به یک فعال عرصه تاب آوری اهداء کند.
همانطور که پیشتر اشاره شد او تا به امروز دوره های آموزشی بسیاری در سراسر ایران برگزار کرده که با استقبال خوب مخاطبین مواجه شده و از خاص ترین آن می توان به برگزاری دوره تاب آوری برای ناشنوایان و نابینایان اشاره کرد. حرکتی که درجای خود بسیار چالشی و نوآورانه بود.
شمار اقدامات او در حوزه تاب آوری از حوصله این گزارش خارج است اما آنچه باعث شد تا باب گفتگو با او را باز کنم سپردن یک ماموریت ملی به این نخبه کرمانشاهی است.
او اخیرا طی حکمی به عنوان مشاور عالی ماموریت یافته است تا در طرح “تاب آوری فرهنگی هویت محور” با دانشگاه حکیم سبزواری همراهی کند.
مقدسی معتقد است چیزی شبیه همین طرح اما در اشل بزرگتر می تواند درمدارس کرمانشاه پا بگیرد. کما اینکه او هنوزخود را مرهون و مدیون شهر عزیزش کرمانشاه می داند. جایی که به گفته خودش بستر حرکتهای جدی در حوزه تاب آوری ایران شد و هنوزهم جای زیادی برای مانور دادن در این حوزه دارد.
او به طلوع کرمانشاه گفت: اینکه بخواهم بگویم مردم ما در کرمانشاه به لحاظ آشفتگی های فرهنگی و اجتماعی نیاز بیشتری به تاب آوری دارند، جمله غلطی است. زیرا تاب آوری یک نیاز نیست، یک ضرورت است که همه ما در عرصه های مختلف فردی، خانوادگی، سازمانی، اجتماعی، زیست محیطی، مهندسی و حتی اقلیم به عنوان یک مفهوم بنیادی به آن نیاز داریم. هرچند در استانهای کم برخوردارتر نیاز بیشتری به پرداختن به این موضوع حس می شود.
وی ضمن اشاره به برخی قابلیت های تاریخی و فرهنگی کرمانشاه افزود: متاسفانه به رغم وجود این قابلیت ها بدکارکردی های سازمانی و مدیریتی، این استان برخوردار را با آشفتگی های فرهنگی و اجتماعی بسیاری مواجه کرده که همین مسئله نیاز به کارکردن در حوزه تاب آوری در استان را پررنگ می کند.
مقدسی گفت: نمی شود خیلی از نابرابری ها را با تاب آوری جبران کرد اما قطعا توسعه اقتصادی بر زیرساخت فرهنگی سوار است و ما نیاز داریم که در این حوزه بیشتر کار کنیم.
وی افزود: از همین رو باید در کنار سرمایه گذاری های کلان یک سری اقدامات فرهنگی انجام دهیم تا کرمانشاه دوباره سرپا شود.
او تصریح کرد: ابتدایی ترین حرکتی که می شود در حوزه تاب آوری در استان انجام داد ورود به مدارس است چون قطعا راه خوشبختی و توسعه جوامع از مدارس می گذرد و به تعبیری مدارس راز دانایی و آگاهی جوامع هستند. بنابراین هر حرکت فرهنگی و آموزشی ابتدا باید از مدارس آغاز شود.
مقدسی حرکت در این راستا را محدود به نهادها و ارگانهای دولتی ندانست و افزود: می دانم که دستگاههای دولتی بار وظایف بسیاری را به دوش می کشند و بنابراین خیلی نمی شود از آنها انتظار کمک و همراهی داشت. از طرفی خیلی اوقات بروکراسی های اداری کار ما را کند می کند و نیاز است که حرکت های فرهنگی و آموزشی را به طور خودجوش و با کمک های مردمی پیش ببریم.
وی افزود: من هنوز خودم را سرباز بهزیستی می دانم اما با چالش ها و مشکلات بخش دولتی آشنا هستم و انتظار معجزه و توقع از آنها ندارم. لذا به نظرم سازمانهای مردم نهاد خیلی خوب می توانند در این امر ورود کنند و گره گشا باشند، کما اینکه کرمانشاه پیشتر ثابت کرده که بازوی توانمندی در حوزه فعالیتهای مردمی و عام المنفعه دارد.
با این حال موضوع تامین بودجه همیشه پای اصلی هر حرکت فرهنگی است و قاعدتا استانی مثل کرمانشاه که به طور مستمر درگیر چالش فقر و بیکاری است توان مالی چندانی برای شروع یک حرکت فرهنگی وسیع و اثرگذار را ندارد. از طرفی قاعدتا اولین چیزی که سایه فقر از سبد مصرفی خانوار کم می کند بسته آموزشی و فرهنگی است.
با تمام این تفاسیر مقدسی امیدوار است آموزش تاب آوری در مدارس استان مثل دیگر حرکتهای تاب آوری در کرمانشاه، آغاز حرکتی نوین در کشور باشد. هرچند پیشتر او طرحی شبیه آنرا در مدارس اصفهان اجرا کرد که با استقبال خوب مسئولان این استان مواجه شد.
حرکتی که حالا انتظار می رود با حمایت بخش دولتی و خصوصی و بویژه سمن ها هر چه زودتر در کرمانشاه پا بگیرد و ما بازخورد مثبت آنرا طی سالهای آتی در استان مشاهده کنیم. استانی که سالهاست درعدد فلاکت و فقر و بیکاری و تورم و اعتیاد و طلاق و خودکشی در رده برترین های کشور است و شهروندانش بیش از هرجای دیگری نیاز به آموزش برای تقویت و توسعه تاب آوری در خود دارند.
لیلا سعدوندی