سازمان جهانی بهداشت (WHO) روز گذشته (سهشنبه) از کشورها خواست برای محافظت از نوجوانان و جوانان، سیگار کشیدن و استفاده از سیگار الکترونیکی را در مدارس ممنوع کنند.
به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا از آناتولی، سازمان جهانی بهداشت در یک بیانیه مطبوعاتی در این باره گفت: صنعت دخانیات «بی امان» جوانان را هدف قرار میدهد و طبق آمار فعلی از هر ۱۰ فرد سیگاری ۹ نفر قبل از سن ۱۸ سالگی شروع به سیگار کشیدن میکنند.
این آژانس سازمان ملل متحد همچنین هشدار داد: این محصولات همچنین از طریق فروش سیگارهای یکبار مصرف و سیگارهای الکترونیکی که معمولاً فاقد هشدارهای بهداشتی هستند برای جوانان مقرون به صرفهتر شده است.
یک مقام سازمان جهانی بهداشت در این باره اظهار کرد: چه در زمان نشستن در کلاس، بازی کردن در بیرون یا انتظار در ایستگاه اتوبوس مدرسه، ما باید در تمام شرایط از جوانان در برابر دود سیگار و سیگارهای الکترونیکی و همچنین تبلیغاتی که باعث میشوند تا جوانان به سمت مصرف این محصولات سوق داده شوند، محافظت کنیم.
این درخواست در یک راهنمای جدید برای کمک به محافظت از سلامت کودکان و نوجوانان در فصل بازگشت به مدرسه در بسیاری از کشورها، مطرح شده است.
راهنمای جدید، دستورالعملی برای مدارس است تا محیطهای آموزشی را عاری از نیکوتین و تنباکو کنند. این راهنما، دستورالعمل های گام به گام در مورد چگونگی دستیابی به این هدف را با استفاده از رویکرد «کل مدرسه» که شامل معلمان، کارکنان، دانش آموزان و … است، ارائه میدهد.
علاوه بر ممنوعیت استفاده از نیکوتین و دخانیات در محوطه مدارس، این راهنما بر سه راهکار دیگر برای ایجاد محیطی سالم برای جوانان تاکید کرده که عبارتند از:
– ممنوعیت فروش محصولات نیکوتین و دخانی در نزدیکی مدارس
– ممنوعیت تبلیغات مستقیم و غیرمستقیم نیکوتین و محصولات دخانی در نزدیکی مدارس
– امتناع از حمایت مالی یا تعامل با صنایع تنباکو و نیکوتین
در همین حال بسیاری از کشورها نیز اخیرا ممنوعیتهایی را در زمینه مصرف و فروش سیگار و سیگارهای الکترونیکی اعمال کردهاند که یکی از آنها فرانسه است.
فرانسه تصمیم دارد سیگارهای الکترونیکی یکبار مصرف را به دلیل خطراتی که برای محیط زیست و سلامت عمومی به همراه دارد، ممنوع کند.
«الیزابت بورن»، نخست وزیر فرانسه اخیرا در گفت و گو با رادیو «آرتیال» این کشور گفته است این اقدام بخشی از یک طرح جدید مقابله با سیگار است که توسط دولت تهیه شده است.
گفته میشود که این قانون باید تا پایان سال جاری میلادی (۲۰۲۳) اجرایی شود.
تاکنون چندین کشور دیگر در اروپا از جمله آلمان، بلژیک و جمهوری ایرلند ممنوعیتهای مشابهی را اعلام کردهاند. همچنین براساس گزارشها، انگلیس نیز در حال بررسی چنین طرحی است.
سیگارهای الکترونیکی یکبار مصرف در فرانسه حدود ۹ یورو قیمت دارند که کمتر از یک پاکت ۲۰تایی سیگار است. هر یک از این سیگارها حدود ۶۰۰ پک به مصرف کننده اجازه کشیدن میدهند که معادل تقریبا ۴۰ نخ سیگار است.
به گفته الیزابت بورن، سیگارهای الکترونیکی جذابیتی ایجاد میکنند تا کودکان به آنها عادت کنند و پس از آن به کشیدن سیگار متمایل شوند.
طبق گفته اتحادیه مخالفان سیگار، ۱۳ درصد از نوجوانان ۱۳ تا ۱۶ ساله حداقل یک بار سیگار الکترونیکی را امتحان کردهاند. بیشتر این نوجوانان میگویند که استفادهشان از این نوع سیگار در حدود سن ۱۱ یا ۱۲ سالگی شروع شده است.
در واقعیت اینگونه است که اگر فردی زیر ۱۸ سال باشد، امکان خرید این سیگارهای الکترونیکی یکبار مصرف را ندارد اما جوانان و نوجوانان میگویند که به راحتی میتوانند آن را تهیه کنند.
در حالی که استعمال دخانیات به نوبه خود یک چالش جدی است، معضل دیگری که در ارتباط با سیگار کشیدن وجود دارد و متخصصان به ویژه در مورد آن هشدار میدهند، خطر قرار گرفتن افراد غیرسیگاری در معرض دود سیگار دیگران است.
متخصصان سلامت هشدار میدهند که هیچ مقداری از دود دست دوم سیگار، بیضرر نیست و خانه، اصلیترین جایی است که بسیاری از کودکان و بزرگسالان در معرض استنشاق دود سیگار و خطرات متعاقب آن قرار میگیرند.
در آغاز قرن بیستم، سرطان ریه یک بیماری نسبتاً نادر بود. افزایش چشمگیر آن عمدتاً به دلیل افزایش نرخ استعمال سیگار در بین مردم ایالات متحده است. در واقع تخمین زده میشود که امروزه حدود ۹۰ درصد سرطانهای ریه را میتوان با سیگار کشیدن یا دود تنباکو مرتبط دانست. سیگار کشیدن خطر ابتلا به سرطان ریه را در زنان ۲۵.۷ برابر افزایش میدهد و در مردان این میزان ۲۵ برابر است.
هنگامی که دود دست دوم را استنشاق میکنید، بسیاری از مواد شیمیایی سیگار را تنفس میکنید. حدود ۷۰ ماده شیمیایی در دود دست دوم وجود دارد که به عنوان عامل سرطان شناخته شده است. حتی قرارگرفتن کوتاه مدت در معرض دود دست دوم میتواند مضر باشد.
چاپ پیام هشدارآمیز روی هر نخ سیگار در کانادا
همچنین مجموعه جدیدی از مقررات بهداشتی که شامل درج هشدار سلامتی روی هر نخ سیگار است از اول ماه اوت در کانادا اجرایی شد.
این اقدام، کانادا را به اولین کشوری در جهان تبدیل میکند که این گام را در تلاش مداوم برای کمک به سیگاریها برای ترک این عادت و بازدارندگی افراد از مصرف آن، برداشته است.
عبارت روی هر نخ سیگار که به انگلیسی و فرانسوی روی کاغذ اطراف فیلتر نوشته شده است از هشدار در مورد آسیب رساندن به کودکان و آسیب به اندامها تا ایجاد ناتوانیهای باروری و سرطان خون متغیر است. به طور مثال عبارت روی یک نخ سیگار «زهر در هر پک» است.
«راب کانینگهام»، تحلیلگر ارشد در انجمن سرطان کانادا، پیشبینی کرده که این برچسبها نوجوانانی را که تمایل به کشیدن سیگار دارند، منصرف کرده و والدین وابسته به نیکوتین را به مبارزه با آن وادار میکند.
گزارشها حاکیست هر چند این اقدامات در کاهش مصرف سیگار نقش داشته اما در سالهای اخیر گرایش به استعمال سیگارهای الکترونیکی نیز نگرانکننده شده است.