معاون فنی و عملیات اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه علائم اولیه مسمومیت با گاز منوکسیدکربن شبیه سرماخوردگی است، به افراد هشدار داد در فصل سرما مراقب مسمومیت با این گاز خطرناک باشند.

اکبر آزادی ، با اشاره به فرارسیدن فصل سرما و افزایش موارد مسمومیت با گاز منوکسید کربن، گفت: مسمومیت با این گاز از طریق احتراق معیوب بخاری، آبگرمکن، گاز پیک‌نیک و حتی ذغال می‌تواند رخ دهد و افراد باید بسیار مراقب باشند.

وی علائم اولیه مسمومیت با گاز منوکسیدکربن را شبیه سرماخوردگی و شامل آبریزش از بینی و چشم، سرگیجه و سردرد دانست و افزود: وقتی مسمومیت در مراحل اولیه باشد امکان نجات جان افراد وجود دارد، اما وقتی که به مراحل نهایی و از دست دادن هوشیاری منجر شود، نجات فرد بسیار دشوار خواهد بود.

معاون فنی و عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه با بیان اینکه میل ترکیبی منوکسید کربن با هموگلوبین خون ۱۵۰ تا ۲۰۰ برابر بیشتر از اکسیژن است، خاطرنشان کرد: همین امر باعث می‌شود جدا شدن منوکسیدکربن از هموگلوبین با دشواری صورت بگیرد و اگر مسمومیت در مراحل نهایی باشد، امکان نجات فرد وجود نداشته باشد.

آزادی درباره راهکارهای سریع کمک به افرادی که دچار مسمومیت شده‌اند نیز یادآور شد: در درجه اول باید با حفظ خونسردی با اورژانس ۱۱۵ تماس گرفت و سپس در کوتاه‌ترین زمان درب و پنجره‌ها را باز کرده و فرد یا افراد را از محدوده وجود گاز خارج کرد. در گام بعدی باید تنفس را برای فردی که دچار مسمومیت شده آسان کرد، بگونه‌ای که دکمه لباس‌ها و یا کمربند باز شود.

به گفته معاون فنی و عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه چنانچه فرد با کاهش هوشیاری مواجه بود، اگر افرادی که کنار او هستند عملیات احیا بلد باشند باید نسبت به احیا اقدام کنند، در غیر این صورت فرد را به بغل و ترجیحا سمت چپ بخوابانند و منتظر حضور نیروهای اورژانس باشند.

دودکش سرد و شعله زرد، ۲ زنگ خطر مهم

آزادی سپس از راهکارهای پیشگیری از بروز مسمومیت با گاز منوکسیدکربن یاد کرد و افزود: باید هنگام نصب وسایل گرمایشی حتما دودکش خروجی آنها چک شود تا مبادا مسیر آن توسط لاله پرندگان و یا هرچیز دیگری مسدود شده باشد. به علاوه دودکش حتما باید داغ باشد و دودکش سرد به معنای آن است که تهویه مناسبی صورت نمی‌گیرد.

وی با بیان اینکه رنگ شعله آبی به معنای سوختن سالم وسایل گرمایشی بوده و احتراق زرد خطرناک است، گفت: دودکش وسایل گرمایشی حتما باید بالاتر از سطح آنها قرار گیرد. به علاوده هیچگاه نباید دودکش را در ظرف آب قرار داد.

معاون فنی و عملیاتی اورژانس پیش بیمارستانی و مدیریت حوادث دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه استفاده از کلاهک «اچ» به منظور تهویه مطمئن را نیز برای وسایل گرمایشی ضروری برشمرد.

آزادی با بیان اینکه آبگرمکن‌هایی که در محیط مرطوب حمام قرار دارند نیز بسیار خطر آفرین هستند، تاکید کرد: شومینه‌ها نیز خطر بیشتری برای تولید گاز منوکسید کربن دارند و باید بیشتر مراقب آنها بود.

وی همچنین به افراد توصیه کرد از پوشاندن کامل همه درب و پنجره‌ها و بستن تمامی دریچه‌های کولر خودداری کرده و حتما معبری برای تهویه هوا در نظر بگیرند.

چه افرادی در معرض خطر هستند؟

وی با بیان اینکه زنان باردار، کودکان و افراد سالخورده بیشتر در معرض خطر قرار دارند، گفت: این افراد باید مراقبت بیشتری در برابر مسمومیت با گاز منوکسید کربن داشته باشند.

آزادی کسانی که برای گرم شدن حمام از گاز پیک‌نیک استفاده می‌کنند، رانندگان وسایل نقلیه سنگین که در فصل سرما در جاده تردد دارند و گاهی برای گرم کردن خود در ماشین گاز پیک‌نیک روشن می‌کنند، مسافران و کوهنوردانی که ذغال و یا گاز پیک‌نیک به داخل چادر می‌برند و … را از مهمترین گروه‌های در معرض خطر مسمومیت با گاز منوکسید کربن برشمرد.

پیشنهاد فر نیوز
خبر های مهم
جدیدترین اخبار